To Bitcoin, or not to Bitcoin, that is the question

"Всяко ново е добре забравено старо."

Така започва съвременната приказка за Биткойн, разказана от мен. В тази кратка история ще се опитам да ви разкажа за лирическия герой, вярващ, че е дошъл новият господар, който убива лошият фиатен злодей. Нека си припомним събитията от така наречения ДотКом Балон като започнем с малко предистория с извадки от Уикипедия-На 6 август 1991 г. Тим Бърнърс-Лий публикува съобщение в Usenet групата alt.hypertext, с което на практика прави информационната система World Wide Web публична услуга, достъпна в Интернет. Така започва широкото разпространение на достъпа до Интернет Уеб за отделните индивиди и за компаниите, като последните се възползват все повече от това ново маркетингово средство и създават свои уеб сайтове, както ѝ първите специализирани сайтове за електронна търговия. Точно в началото на този бум, Федералния Резерв на Щатите намалява основната лихва, което подпомага и подтиква парите да излязат от банките, и те да потекат към този необятен нов свят. Тук добавям графика на лихвите, която е много важна в тази приказка. 

Така, лихвите падат, парите се наливат в Интернет. Народа е във възторг. Все още няма Фейсбук, няма Туитър. Но,  в този период се създават хиляди играчи на пазара, готови да се възползват от парите и да направят бизнеса си голям. За съжаление, вече никой не помни голяма част от тогавашните играчи . Малцината оцелели в последвалия крах са компании като Амазон и Гугъл. От горната графика, може да забележите, как лихвите падат, и падат, докато компаниите растат и растат и се радват на небивал успех на борсите. Ръст не в проценти, а в пъти. После, Федералния резерв започва да покачва лихвите, паричния поток започва да се измества, но това някакси остава незабелязано за еуфорично настроения играч. Всички вече живеят в балона, той е там, въпреки че никой не може да го пипне и близне. Тук идва втората картинка, която показва индекса NASDAQ. Тя показва огромните пари, които компаниите са генерирали под формата на акции. Не говорим, че компаниите са имали печеливш бизнес, а че хората са купували акции, защото са вярвали в тях.

Сега, от историческа гледна точка е много ясно какво точно се е случило,  и е лесно да се види огромния балон, който се е надувал тогава. Но, 20 години по-късно, виждаме как приказката бива започната по същия начин. Естествено, как ще се развие знае само авторът, но ние поне можем леко да поразсъждаваме. Та, имаме принца на бял кон в лицето на Сатоши Накамото, който идва да ни спаси от злия цар ФЕД и неговото господство. Той носи своето оръжие наречено Биткойн. Населението на царството се радва, то захвърля плуговете и робството, хваща биткойна и отива на война. Царят в началото е непукист, лихвите са високи и се увеличават, пари има за всички. Постепенно, все повече граждани научават за биткойн и започват да го купуват, друг е въпросът, че почти никой няма идея какво е биткойн и за какво се ползва. Важното е, че някъде във фейсбук всеки е прочел, че банките са лоши и че биткойн е решението. Същото го виждаме всеки ден по много пъти. (Тук отварям една скоба и държа да подчертая, че не съм противник на блокчейн, напротив. Просто казвам, че почти всеки е участник в нещо, което не познава и не разбира.) Та, в разгара на тази задаваща се война, на "помощ" на царя идва Ковид 19, изпратен от далечното царство Китай. Ковид е коварен, той затваря икономиката на всички държави, затваря цялото население, без отношение към цвят, пол и раса. Това поуспокоява малко нещата, но пък банковата система е изправена пред колапс. За хронологията ще отбележим, че малко преди да дойде "помощника", лошия цар е започнал търговска война с целия свят. И, като казвам целия-целия, даже със съюзниците си. Та, Федералния резерв ударно е принуден да  намалява и намалява лихвите, докато те ударят нулата. Сега, няма да споменаваме държави като Швейцария, в която те са даже минусови, но там това е отдавна и причината е в това, че държавата е силна и се чуди как да разкара тия пари от системата си. Да не говорим, че като стане криза, всички хеджират с швейцарски франк, един вид е златото на валутите. Дълга тема, да не се отплесваме. Патроните са изгърмяни, положението е що годе овладяно, като в целия процес са напечатани трилиони долари, евро и т.н.  за да се посрещне големия недостиг на валута. На фона на цялата ситуация, биткойн отново става дъвка за дъвчене, ентусиазма е вече все по-голям. Всички вече започват да говорят за него като за новата световна валута. Само дето, никой не си задава простичкият въпрос-КАК? Как биткой ще замести всички валути едновременно, при условие, че той не се контролира от никоя институция. Той е свободен електрон. Ще задълбаем още повече , и за да ви объркам съвсем, ще ви накарам да си зададете въпроса:

КОЕ е това нещо, без което една държава не би могла да съществува?

Населението ѝ, Икономиката ѝ, Политиците ѝ?

Не, драги ми, това е валутата ѝ!

Махнете долара от уравнението Америка и тя ще престане да съществува. Цялата държава се крепи върху долара. Без него, няма смисъл от правителство и президент, които да разпределят същите тези долари, напечатани от тях, раздадени на банките, които са ги дали като кредит на стартиращите бизнеси, които са ги дали за различни стоки и заплати на хората в държавата и извън нея, и обратно в държавата получени в  под формата на данъци, такси, и мита. Да не говорим за огромния напечатан дълг, който останлите държави са купили. Въобще, едни навързани свински черва. Същото се отнася ѝ за Китай, за Русия, за Япония, за Мексико, ЕС... И, докато има доверие в тези валути, а най-вече в долара, това ще продължава. Щото долара, както и биткойн се градят на ДОВЕРИЕ. Изчезне ли доверието, знаете, историята с дотком балона е ей там горе.

Та, как биткойн ще измести долара, без да унищожи държавите? Няма как. Не казвам че не е възможно, нито че няма такъв замисъл даже. Просто казвам, че пътят е обратен. За да се случи, първо ни трябва световен катаклизъм, който по една или друга причина да премахне държавите в този им вид. Чак тогава може да имаме световна валута. 

Аз малко се отплеснах, но в общи линии, това е моята приказка и пет стотинки по темата. Колкото до блокчейн, моето виждане е следното. Този балон (без да се обиждате от негативната конотация на тази дума) ще се надуе много, ама много. После ще се спука, точно както дотком балона. Голяма част от шиткойните ще умрат, а с тях ще изгорят и хилядите знайни и незнайни акционери, които не са дали шанс на мозъчните си клетки да помислят-Какво ли пък се крие зад Рипъл, в който налях толкова много пари? Щото, към днешна дата 16. 01.2021ва, имаме 1311 койна и проекта в блокчейн! Вие колко от тях знаете? Колко от тях имат някакъв смисъл? Колко от тях имат въобще бъдещо приложение? Например номер 579-Origami с цена $0.00855? Смятате ли че той ще е следващия Гугъл, или Амазон? Щото аз не смятам. Та, така. Когато кораба потъне, ще имаме една хубава и една лоша новина. Лошата е, че ще изтрезнеем, и ще си дадем сметка че сме вярвали в летящи катерици, които прескачат окените. Добрата е, че ще се родят летящи катерици прескачащи океаните. Сега предполагам разбирате защо е сравнението с дотком балона. Колкото до графиките горе, следете ги тези индикатори, светът е пълен с безплатан информация, а те са важни. И не бързайте да отписвате фиатната валута, преди да сте отписали държави и правителства. Накрая ще ви дам още една прекрасна снимка, не съм я снимал аз, моите снимки смятам да са по-позитивни:)

Историята на тази компания с един служител в момента е тъжна, много тъжна. Но, така става, когато отказваме да мислим и продължаваме да упорстваме, че нашият балон е най-хубавият балон. Колкото до катаклизмите, които могат да съборят фиатната система, гледайте лихвите на централните банки(Не на БНБ, а на САЩ) и особенно внимание към инфлацията. Щото, една неовладяна инфлация, е най-вероятния катализатор за такова събитие. Докато не се случи, радвайте се на възходящия тренд при акции и крипто. 

Край. 

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.