What Is The Eurodollar System?

Интернет дава изключителна възможност на всички хора по света да се самообразоват. Естествено, синтезирането и рисърча отнемат време, което една част от хората умело отбягват с думите: "нямам време". Та, за нямащите време, реших да извърша тази "трудоемка" задача, и да ви поднеса сбита информация на тема: "Защо американският долар се е превърнал в световна резервна валута, и защо китайският юан няма как да го измести, ако Китай не промени изцяло политиката си"

Заглавието най-вероятно ще се окаже по-дълго от писаниците тук:)

Първо, за да си обясните господството на долара, трябва да имате поне базови познания по История, поне в частта след Първата, особено след Втората световна война. План Маршал и Бретънудската система са шипката сол в познанията, които ще ви помогнат много, за да разберете естеството на темата. Та, доларът не е замислен като световна валута, но се е озовал в това си свойство поради много причини и обстоятелства. Можело е такава да бъде рублата, или паунда, или по-скоро никоя от тях, тук няма да сътворяваме теории. Доларът просто е следвал пътя на политиката на САЩ, щото той е в основата ѝ. Без пари, каква политика? Именно тук се появява феномена евродолар, което много хора или не са чували, или го бъркат с курса на евро срещу долар. Всъщност, евродолари се наричат доларите, които циркулират извън САЩ, и които са "извън" управлението им. Така се случва, че вярата в икономиката, просперитета и политиката на тази държава се разпростира до тяхната валута, което прави долара световен хегемон до ден днешен. Ето тук е момента да ви подканя, да изгледате едно видео, което обяснява много добре структурата на целия процес по доларизацията на света:

Предполагам, сега сте по-наясно какво точно се случва на паричния пазар. Защото, да не забравяме факта, че най-търгуваната стока в света е ДОЛАРА. Да, правилно четете, не е петрола, нито, залотото, нито облигациите. Предполагам на базата на политически и исторически познания, разбирате защо рублата или паунда не са станали световни такива. А, не е като да не са имали възможност. Та, следващия фактор, който влияе много на долара, е така наречения парадокс на Трифин. Когато печаташ пари, които циркулират извън твоята територия, и които пари в един момент се превърнат в платежно средство на голяма част от икономиката на отделни трети държави, се изправяш пред феномен като този. Един от недостатъците на този парадокс е, че САЩ са принудени да държат тъговски дефицит. Китай като техен най-голям търговски партньор се възползва изключително много от него за своя възход. Естествено, то не стана щото Китай искаха, а защото САЩ го начертаха. Реално, преди щатите да ударят едно рамо на Китай, последните са били една от най-клетите и недохранени държави в света. Сега вече е друго. Сега, дракона надигна глава и иска да управлява света. Да, ама за да стане, се иска нещо повече от откраднати технологии, парична маса, работна ръка и външни пазари. Иска се, отворена система на разплащания. А такава няма. Та, именно заради това, Китай има доста проблеми за решаване, преди въобще да стигне до оспорване на господството в света. Та, не бързайте да обменяте своите долари за юани (то не че можете:). Следете фючърсите на евродолара , дръжте кеш и се образовайте, докато не излезем от тази криза, в която даже не сме влезли още. 

За финал, ще ви дам още една тема за размисъл. Биткойн. По същество, евродолара е прародител на цялата тази идея за Биткойн. Самата структура, мрежа и начин на разплащания в световен мащаб е предначертала създаването му. Естествено, няма как да не спомена моят любим Ник Сабо, който доста преди Биткойн измисля Битголд, което по същество е почти същото, ма да не влизам с бутонките на криптоманяците. Прочетете статията му, струва си всяка дума. Ако не друго, поне дава повод за размисъл, как и защо CBDC (Central Bank Digital Currency) имат основание за създаване си много преди крипто да стане дъвка. Въпросът е, не дали долара ще стане изцяло дигитален, а кога. Проблемът на цифровия долар е че той не е като останлите валути, той е световна валута. А, управлението на световна валута е друга бира. 

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.