Голямата депресия и Gerald M. Loeb

Gerald M. Loeb отива на 6 седмична почивка в Европа, точно когато се случва най-големия срив на борсата, през 1929 и последвалaта "Голяма депресия". Излиза от всичките си позиции през септември 1929, дни преди колапса. В годините от 1929-1932, успява да натрупа 2 млн. долара печалба, без нито една шорт позиция, за разлика от великия Джеси Ливърмор. През цялото това време е влизал само лонг.  Изводите си ги правете сами, а иначе, в интернет се търкаля свободно една негова книга. Струва си да се поучим от големите в тия трудни времена. И, ако си мислите че кризата е минала, чакайте само ФЕД да започне да сваля лихвите, тогава ще настъпи купона...

Write a comment

Comments: 4
 • #1

  Михаил (Friday, 02 December 2022 07:50)

  Бихте ли обяснили какво следва да се случи когато ФЕД започнат да свалят лихвите и как ще се отрази на фондовия пазар?

 • #2

  Ventsislav Stanchev (Friday, 02 December 2022 10:51)

  Никой не би могъл да каже със 100% сигурност какво ще се случи, защото има много неизвестни, например войната в Украйна... Но, ако погледнем графиката на лихвите-https://fred.stlouisfed.org/series/DFF, и наложим към нея големите крашове на борсата, очевидно се наблюдава зависимост между двете. Последните колапси са се случвали, когато ФЕД е бил в процес на намаляване на лихвите след ударно увеличение от дъно. За да добиете по-добра представа, сложете една до друга графиката на лихвите и някой от основните индекси, и вижте кога се случва падането например при Интернет балона, или около Имотния такъв. Забележете и краша при Ковид, който беше черен лебед, но борсата е "предвидила" падането преди да се случи. Та, аз бих имал едно много голямо наум в задаващата се ситуация на понижаване на лихвите, което е все още в някакво бъдеще време.

 • #3

  Михаил (Friday, 02 December 2022 14:36)

  Така е, през 2000-2001, 2007-2008, 2019-2020 лихвите вървят надолу и фондовия пазар върви надолу. Но по време на увеличението на лихвите преди тези периоди (1999-2000, 2004-2006, 2016-2019), фондовият пазар също е вървял нагоре. Рязко са се покачвали и лихвите и пазара - сравнявам с SPX. Сега лихвите са нагоре, пазарът надолу. Обратното на тези периоди. Наясно съм, че почти всичко е все още завишено, но дали няма да направят още един нов връх преди по-голям спад?

 • #4

  Ventsislav Stanchev (Friday, 02 December 2022 19:58)

  Периодите за които говорим са идентични със случващото се сега. Лихвите се вдигат, заради инфлацията, която ФЕД се опитва да овладее. Сегашния възход на акциите е плод на много фактори, разхлабването на натиска от ФЕД, заявките на Китай за отслабване на политиката за нулев Ковид... Ако войната в Украйна спре, най-вероятно пазара ще полудее още повече, но всичко това няма да оправи финансовата нестабилност, и е много вероятно, момента за изтрезвяване да дойде в момента на спад на лихвите, както се е случвало нееднократно. Все пак, ако търсите съвет, или мнение за предстоящ възход, не бих се ангжирал с такъв поради много причини. Аз лично, търгувам и в момента, но имам едно наум, точно поради всичко което написах.

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.