To Lime, or not to Lime, that is the question:

Другари и другарки, гледам че много сте се напрегнали по повод пускането на едни електрически тротинетки в София, та, реших да видя за к'во толкова иде реч в тая врява. Разходката из Хановер показа доста възможности. От колело тип:

 

И още всевъзможни варианти на електрически тротинетки:

Ние обаче, се спряхме на Lime, щото да съпоставим впечатленията си обективно. Речено-сторено. Свалих си апа (по-дъртите от мен да не бъркат думата (х)ап с лекарство, иде реч за малка програма, работеща на телфона ми, в случая):

Изключително удобно, лесно и напътстващо. И, хоп на електричката. Началото е малко странно. Да не говорим, че нарочно покарахме на изрядните немски павета, за да се убедим, че не е удобно. Идея си нямам как е по софийските, но определено не си представям да се дундуркам с това всеки ден по павета.

След като изпробвахме таз голяма "иновация", заключихме скутера през апа на близкия паркинг за колелета и платих. Сметката е следната:

2,40 евро за 7 минути? Хм, не знам? После за да е по-интересно, револют ми пратиха сметка, която ме озадачи. Бях платил през Apple Pay с карта Револют, но се оказа, че сметката ми идва от Канада и т.н. Преди да предприема питане, нещата се наредиха, но все още имам въпроси, които в случая не са важни.

Сега, иде реч на изводите, щото, какво е една приказка, без накрая да има извод.

Така, няма да се впускам в словоизлияния тип фейсбук, но:

За да плюете/ме нещо като Револют, трябва преди това е добре да махнем от уравнението нехаресването ни "по принцип", а да си отговорим на други въпроси, от рода на"

-Към кого е насочена тази сулуга/продукт?

-Това е частна фирма или държавна инициатива?

-Виждам ли ползи/вреди. Ако ДА, какви са те?

...

Аз лично, след тоновете простотии, които видях изписани, смело мога да заявя, че този тип придвижване не е моето. Предимствата му са за хора, които работят и живеят на неголямо разстояние и потенето от каране на колело до работното им място е недостатък, който Lime и други подобни ще удовлетворят. Също така, друг таргет са туристи и младежи. Като цяло, цената за този тип услуга е скъпа, но това не е моя и ваша работа. Това са частни фирми, те определят колко и защо искат толкова. Пазара сам ще им покаже дали ще ги бъде. Да плюем цената няма смисъл. Смисъл има да се иска някаква регулация и инфраструктура.

И, ако в Хановер, където изпробвах тази услуга, инфрастуктурата е абсолютно на ниво, то за София, не знам. Всъщност, знам, но няма смисъл да го казвам. Просто, един град и една нация трябва да извървят своя път, не става насилствено. И, най-големия проблем на държавата България не е в скутерите, глобата на НАП, терасите, посланика на Джибути, боклуците от Италия...Проблема на тази държава е беззаконието. Германеца, Англичанина, Американеца, Японеца и останалите, не са се родили възпитани, възпитало ги е семейството и тоягата, дето седи облечена в държавни доспехи. Айде, нека плюнето по тази статия започне сега:)


To see more photos of my adventures and beautiful things pls follow me on Instagram @ventsislav_stanchev

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.