· 

Anatomy of the Bear

Тези дни, реших да прелистя (някои пасажи диагонално) "Anatomy of the Bear: Lessons from Wall Street’s four great bottoms"-Russell Napier. Мисля да е доста подходящо четиво на фона на  сегашното положение, на растяща цена на петрола, свиващ се пазар, несигурност, мечки на борсата, война в Украйна, ...

Тук ще се опитам да извадя няколко позабравени моменти от историята, да обобщя някои важни факти, да покажа, че новото е добре забравено старо.

 

1. ОПЕК повишива повече от три пъти цената на петрола - от 3,12 долара за барел през октомври 1973 г. до 11,63 долара през декември. Годишната инфлация, достигаща 2,9% през август 1972 г., нараства до 12,5% през декември 1974 г. Острата рецесия от ноември 1973 г. до март 1975 г. не успява да постави инфлацията под контрол. През април 1973 г. терминът „стагфлация“, комбинация от нисък растеж и инфлация, се появява за първи път на страниците на Wall Street Journal. 

 

(В тази връзка, войната която Русия подпали е пряк отговорник за случващото се в момента. Путин много добре знае, че единственото което спасява страната му, е ѝ единственото му оръжие със САЩ, а именно-негово величество Петролът. Русия е е нищо без петрол, а запада страда яко заради дисбаланса в доставките и покачващата цена. Инфлацията не би могла да се овладее само с покачване на лихвите от ФЕД. Та, ключът от платаката е в Украйна. Ако тази война приключи скоро, пазара ще избухне в ентусиазъм, ако ли не, очакват ни трудни времена.)

 

2. Отскокът на цените на медта предхожда или съвпада с отскока на пазара на акции. (Това правило се е запазило и до днес мисля) По-високите цени на медта и суровините предвещава възстановяването на инфлацията и по-строгата парична политика. А, стабилизирането на цените на суровините е добър индикатор за края на мечия пазар на акции.

 

3. От всички разгледани в книгата мечи пазари, историята показва, че техническите анализатори са прави да разглеждат спадащите цени, придружени от намаляващи обеми и нарастващите цени, придружени от нарастващи обеми, като важни елементи в цялостната картина, свързана с дъното на пазара!

 

В допълнение, няма значение колко лоши са новините, стига инвеститорите да са сигурни в положителния отговор на Фед и стига пазарът на облигации да не е уплашен. Намаляването (сега сме в период на увеличение) на лихвените проценти на Фед при рецесии предизвикани от самите тях, е подходящ момент за закупуване на евтини акции. Намаляването на discount rate сигнализира началото на края на войната на Фед срещу инфлацията. Раждането на нов бичи пазар за корпоративни облигации ще предшества края на мечия пазар на акции.

 

За финал, ще си позволя да цитирам една смешка от книгата, с която да завърша този разхвърлян разказ за очакваща стагфлация. Тя е породена от назначаването на Пол Волкър за председател на ФЕД на 6 август 1979 г. В рамките на един месец той повишава лихвените проценти придружено с растеж на паричния поток M1.

 

"In 1995, Volcker asked Alan Greenspan: ‘Whatever became of M-1?’ 

His successor replied: ‘It was once the name of a pretty good rifle.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.