· 

The White Lotus

Това е най-добрият сериал, евър.

Изключително добре заснет. Кадрите са уроци по операторство. 

Музиката е перфектна, толкова скрити неща има в повтарящите се мотиви, че само с едно гледане ще ви е невъзможно да ги хванете.

Актьорите са топ, няма слаб такъв. Играта им е толкова истинска, че със сигурност се дължи в немалка степен на сценария и режисурата. И, не очаквайте типичния филм-сериал, в който имате една-две-три главни роли, а останалите са цвят. Сценария е така написан, че всеки е в главната роля. А, обичайното противопоставяне на антагонист и протагонист е умело "счупено". Толкова тетрално заложен слой във филм не съм гледал.  

А, за репликите и целия диалог няма смисъл да говоря. Там има една премереност, един дзен. Нито повече, нито по-малко. Диалога е писан от някой бог на диалозите. Просто е достатъчен във всичко, и достоверен. Това последното го казвам най-вече за българските режисьори:)

Mike White е създател, сценарист и режисьор на този шедьовър. Той е съдал произведение на изкуството, не сериал.

Втори сезон е с огромни интерпретации, заложени в още в първи. Има еднакви мотиви разгледани под друг ъгъл, но с еднакъв контекст. Героите изграждат една представа, която после чупят, по-скоро вие чупите за тях. Фройд е толкова добре застъпен във взаимоотношенията на отделните персонажи и сблъсъка им, че все едно той е писал сценария - по негови записки за сексуалността и отношенията в една двойка. Онова за важността на различията като по-висшестояща степен спрямо еднаквите интереси    е преразказано прекрасно. Доброто е зло, а злото е добро. И, нормалната човешка драма в която неминуемо изпада всеки индивид, защото е приписал качества на някой които той не притежава, минава в нови висоти - героите изпадат в агония, откривайки че притежават качеста, които ненавиждат или не искат да имат... Всяка мажорна сцена е последвана от минорна, и така се завърта един кръговрат.

Този сериал е всичко.

 

(Е, няма да съм аз, ако не добавя че има две грешки в първи сезон - една с осветлението на герой + една с плановете при диалог. Явно са оставени нарочно, защото така или иначе 99,99% от зрителите никога не биха ги видели.  Има една напълно излишна сцена в 4ти епизод на втори сезон. В шести епизод от втори сезон пък има дузина сцени, които не са на висотата на останалите. Като цяло, за мен първи сезон е перфектния. Ако някой иска да се занимава с кино-сяда и го разкоства, само от него може да научи всичко. Е, почти всичко.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.