Бъфет и Формула 1

Сигурно се чудите какво е искал да каже автора със заглавието, и какво по дяволите е общото между Бъфет и Формула 1? Е, ще стигнем и до там, сега нека да си поговорим малко за разликата между инвеститор и спекулатор. Спекулатора е персона, която си играе на купува и продава в кратки срокове, като се мъчи да предвиди посоката на развитие. Него не го вълнуват мениджъри, фундамент, задължения и прочие неща, може да не знае даже какво произвежда самата компания. Единственото което го интересува е, дали цената на акцията им ще расте, или ще пада. Инвеститора от своят страна, не се вълнува от временната посока. Той е дългосрочно настроен пич, който се интересува от целите на компанията, кой и как я управлява, цената на активи, пасиви, задължения, инвестиции, посока и прочие. Когато оценката му е благоприятна за да реши че нещото си струва, той просто прави анализ на цената, за да не се окаже че купува нещо скъпо. В тази връзка, няма да ви давам примери от първия тип, сред които се числя и аз, а ще разгледаме един типичен сетъп на чичо Бъфет, бащата на бащите в инвеститорския свят. 

Погледнете следващата картинка, по-точно малките сини точици по нея.

Тези сини маркери са последните покупките на Бъфет в компанията The Liberty SiriusXM Group (тикър LSXMA). Типичния спекулатор би видял нещо лошо в падащата цена, ако е с дълга позиция. Типичния спекулатор, би се ужасил, ако следва стъпките на Бъфет и бе купил още първият път когато види негов изпълнен ордер. Виждате също така, че Бъфет не се вълнува от нищо от това което кипи в главата на спекулатора. Той просто си пазарува по нанадолнището. Колкото по-ниска е цената, толкова по-добре за него. Към момента, Бъфет е най-големия институционален инвеститор в компанията, с дял от 20,59%, за малко над 491 млн. $ според данните на Яху, но по-скоро не е съвсем така. Ще изчакаме последния рипорт на Berkshire Hathaway, за да видим цялостната картинка. При предишния им отчет, държаха 20,207,680 акции, на стойност $580,769,000, като това представляваше дял от 0,17% на портфолиото на Бъфет. Както забелязвате, въпреки огромната сума за такива като нас, за него тя е незначителна. По спомен, Бъфет декември държеше кеш около 160 млрд. $, което сами преценете дали дяла им в тази компания е голям. 

Май е ред да кажа и какво е общото между Бъфет и Формула 1:) За целта, просто прилагам картинка от сайта на компанията която той пазарува, с нейните водещи активи:

За какво ви го разказвам всичко това. За да ви дам повод да се замислите, че копирането на дадена стратегия, даже на един от най-великите инвеститори, в повечето случаи не е добра идея. Не е добра, защото вие нямате неговия дългосрочен мироглед и диапазаон. Нямате неговата покупателна стойност. Дето се вика, той утре би могъл да купи цялата тази компания, ако тя я закъса. Нямате въобще идея защо той е решил да влезе в тази позиция. Или, с други думи казано, нямате най-важното. Нямате отговора на въпроса ЗАЩО? И, ако перифразирам Ницше - Ако нямате своето ЗАЩО, няма КАК да намерите добър сетъп тук:)  

За финал, ще ви дам една кратка извадка на John Pocorobba, която разглежда трусовете на пазарните манипулации. Тя не е подхода който Бъфет има, но може да ви помогне в това, да предпазите портфолиото си, когато решите да се подведете по тълпата:


Лично аз, много харесвам седмичните анализи на пазара на Джон. Препоръчвам ги с две ръце. 

За финал, препоръчвам на всеки решил да се занимава с финанси-ето тази книга.

Тя разглежда историята на лихвите, които са в основата на всичко в икономиката.


Интерактив Брокерс все още е най-добрия брокер за търговия у нас, а и по света. Ако все още нямате регистрация там -  ЦЪК


Нищо от гореспоменатото не е финансов съвет, то е плод само на моята фантазия за нещата от живота. Ако инвестирате, или просто спекулирате, не забравяйте какво е казал великия Джеси Ливърмор.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.