The Great Reset is coming

В света днес има 3 големи сили-САЩ, Китай, Русия. Та, ето моите 5 стотинки по темата за тях, и накъде вървим:

 

1. Русия-страна разчитаща на полезни изкопаеми, които има в огромни количества. КГБ начело, като един вид СМ-социалистическо масонството-нов термин:). Страна, която играе с черните фигури на шахматната дъска(ако ме разбирате).

 

2. Китай- огромна работна ръка, която е  контролирана по най-деспотичния начин, и пазар, който е непредвидим, заради данните, които правителството изцяло манипулира според интереса си. (Именно заради второто, съветвам да инвестирате много внимателно в китайски компании, освен ако не сте приятел с някой висш държавен партиец от  компартията. За пример, ще ви дам една дребна китайска компания-QD, на която ако видите финдамента ще ахнете. Но, като видите цената на борсата, ще ахнете втори път. Никой не може да ви каже, какво става там, никой!

 

3. САЩ-тези хора изглеждат хаотични, а Тръмп бе най-малкото доказателство, че в погледа на всички те изглеждат тъпи, и губещи почва под краката си. Няма да обсъждам Тръпм, казвал съм неведнъж какво мисля за това недоразумение, но той изигра своята роля. Напомня ми за Кристалина Георгиева, която е шеф на МВФ, представяте ли си? Ако не знаете какво е МВФ, било е загубено времето ви в четене до този момент. Та, какво е Америка-ДОЛАР. Какво е светът-ДОЛАР. Какво стоеше до вчера зад долара-Петрол. Не злато-ПЕТРОЛ. Къде е петрола сега? Как така се появи Грета Тунберг, проповядващи ни зелената енергия. Или Мъск, който бележи небивал успех с Тесла, автомобил, който съществува от над 100 години, но ние "открихме" сега!

Та, какво прави Америка от година насам-печата долари. Защо? 99, 99% от хората даже не знаят какво е долара? В тази връзка, ако искате да разберете повече за света, прочетете историята на долара. За създаването на държавната банка в САЩ, два пъти, и двата пъти неуспешно. За третия успешен опит под формата на ФЕД. За златния стандарт. За отказването от златния стандарт-причините са много интересни, Швейцария и Франция стоят в основата на този процес.  В заместването на златото с петрол като обезпечение. С войните на САЩ с Ирак, Иран, със свалянето на Кадафи-изцяло процеси свързани с неблагоразумието на лидерите на тези държави да започнат да продават петрол срещу друга валута, а не долари. И, като прочетете тази история, за десерт се запознайте с "Дилемата на Трифин". Много простичка, но фундаментална.

Бъдещето е предначертано, долара е пътник, ще има нова световна валута и борбата е голяма. Въпросът е, кой ще държи контрола над тази валута, и с какво ще бъде обезпечена. С Биткойн, със Зелена енергия, със Старлинк-компания, която е на път да се превърне в най-голямото нещо, създадено на този свят. Тук ще отворя една скоба за да кажа няколко неща за Старлинк- едни от първите инвеститори там са борсови китове, не ритейл трейдъри. Такива, които се занимават с така наречения High-frequency trading. Няма да ви обяснявам какво е, има Гугъл. Та, Старлинк е следващият Господар. Той ще контролира всичко. Само си помислете за това, как интеренет е навсякъде, идващ от космоса, а ние използваме телефините си за всичко, от това да се локираме, до това да дтржим парите си та, да пазаруваме, да разговаряме, да правим бизнес, всичко. А, за всичко това, ни трябва достъп. И, кой ще ни предложи такъв-Старлинк, естествено. Вече е наличен за поръчка дори в страна като България. Прощавайте, но докато вие се вълнувате от това дали Волен Сидеров ще влезе в парламента, или Слави Трифонов ще измести Бойко, светът следва своя основен път. Последните трима мохикани нямат никакво значение в него. Така, както няма никакво значение дали България има подводница или няма. Но, да се върна за финални думи за Старлинк. Мъск е едно умно момче, което е оставено да разиграва всичките безумо смели идеи. Оставен или поставен, няма значение. Купуването на биткойни за 1,5 милиард долара от Тесла е неслучайно. Изключително умен ход, брилянтен. С един удар, много зайци. Първо, замисляли ли сте се, защо 1,5 милиарда? Защо не 2, защо не 100 милиона? Ми, това са е цялата сума, които компанията е получила като компенсация от правителството заради вредните емисии. Шах, но няма мат все още. И, защо биткой?  Защо не хеджира със злато, или не изкупи обратно акциите на Тесла с тия пари? Отговорът е написан, остава само да отворят вратите на библиотеката за да прочетем написаното. 

И, за финал, ще обобщя. Според броя изречения за всяка страна която споменах, можете да разберете нагласата ми за това, кой ще контролира бъдещата единна нация. Слагам една диаграма, с която искам да кажа, че въпреки контрола, който постоянно се упражнява върху нас, Америка си остава една страна, която дава повече свобода и достъп до ресурсите на големия код. Надявам се неделята ви да бъде по-замислена след всичко прочетено до този последен ред.

 

Всичко написано в този пост са мои размишления,  а не финансови съвети. Моля, мислете, четете и се образовайте. Аз искам да благодаря на няколко човека, които пряко или не, в разговори, постове или нещо друго, което е само мое, са оставили дълбока следа в моя начин на мислене:

 

Миро Янев - продуцент, мислител, един от малцината хора, които срещнах случайно по пътя си, и който обърна живота ми, вдъхна ми самочувстие и разговорите ми с него са празник.

 

Любомир Петров-Любака - барабанист, музикална енциклопедия, приятел, от тези, които срещаш веднъж. Прекрасни кадри, които сме снимали и които се надявам тепърва да заснемем още.

 

Цончо Цончев - съученик от спортното училище в Добрич, което сме завършили. Сега, голямо светило в Канадската университетска общност. Човек, който дълги години не бях чувал, но с приятелствата е така, не честотата на срещите ги прави, а техния резонанс.

 

Калоян Цветков - софтурен специалист, и човек, с главно Ч. Никога няма да забравя как написа код за мен, с който прехвърлих първият си блог от една платформа на друга, без да се познаваме, без да иска нищо, просто ей така. Все още му дължа почерпка, но най-вече му дължа благодарнсот, за това че държи в мен вярата в доброто.

 

Имам още неколцина останали приятели, които не споменавам тук. Тях предстои да спомена в друг пост, който да даде подходяща за тях светлина. 

Panta Rhei

 

 

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.