Липсват работници, въпреки че всички работни места са заети!

В тази незначителна събота, реших да ви запозная с малко факти, изнесени от разсекретени документи, включени в тритомника “Държавна сигурност и българската икономика (1944-1991г)”. Ако сте на възраст над 40, най-вероятно имате някакъв спомен от Комунизма. Също така, най-вероятно има сред вашите роднини и приятели хора, които пазят още топли чувства към изминалия строй, в който е имало работа за всички, живеели сме спокойно, имало е къде да се паркира, и безкрайно много подобни тъпи лозунги. 

Ако обаче сте под 35-40 години, вие най-вероятно нямате никаква представа за онова време, освен някакви дочути фрази, които сте наизустили и повтаряте, без да разбирате. Не ви упреквам, но без да познавате Историята, няма как да разберете "случващата" се вече над 30 години Демокрация у нас. (не е случайно, че съм написал  случваща в кавички) Та, драги ми младежи-ако се чудите защо България уж има всичко необходимо, и въпреки това продължава да не отлепя, за вас е този пост. 

За да подгрея публиката, ще спомена няколко неща, които така ми се набиха в главата, че ще ги цитирам:

 

-Между 1948-ма-1990-та, БКП няма нито 1 изпълнен 5 годишен план! (Това са така наречените петилетки, в които партията определя курса на цялата икономика в държавата)

 

 

-Разхода по изплащането на Външния дълг на България в края на 90-те е между 70-80% от Брутния Вътрешен Продукт!

-Държавна Сигурност подпомага изцяло и с всички средства вярването, че -Враговете са на Запад, а приятелите на Изток...

В доклада може да научите защо ДПС е единствената подобна партия у нас. Ще ви припомня също,  (писал съм някъде назад в блога за това) че в края на втората световна война, не сме имали топки за да се опълчим на братушките, които първи нахлуват у нас и чинно отказваме през 1947-ма да се включим в плана "Маршал", по нареждане на СССР естествено . Предполагам знаете къде се намират демократично и икономически страните, които са приели този план тогава. Не забравяйте, че страни като Испания и Италия са били пълноправни съюзници на Хитлер, и след това "поробени" от Щатите. 

Специално за най-развиващия се отрасъл у нас в момента, ще добавя един факт, който прочетох другаде. Между 1986-1989, локомотива в икономиката на България е била електрониката, а Държавата ни е реализирала  “феноменален” резултат в него  -166 млн. щ.д. приходи и 719 млн. щ. д. разходи. Сега разбирате защо частния сектор и Капитализма си остават по-малкото зло. 

 

Приятно гледане и слушане:

 

Поколението, което сега е в разцвета на силите си в България не осъзнава няколко неща. 

На първо място, че когато има някакъв проблем който искате да разрешите - било то икономически, партиен, фирмен, ... е добре да се направи анализ на ситуацията, да се открие  проблема, и да се отстрани. Ако едно от тези условия не се изпълни, проблема ще си остане, независимо как и какво правите. Е, у нас, Държавна Сигурност никога не си е тръгвала, така че, не очаквайте чудеса. И, когато ви хрумне че поколението преди вас не си е мръднало пръста, докато вие сега отивате да стачкувате, си пуснете това:

 

В заключение, искам да добавя само едно нещо:

За цялата тази катастрофа, за целият този експеримент с нашия народ, няма нито един наказан, защото властта е решила, че има колективна отговорност. 

Колективна Отговорност!

 

Завършвам с гениалната фраза и оправдание от един доклад в същия този тритомник, която се опитва да оправдае загубите на едно безмислено предприятие, което  носи повече загуби, отколкото приходи. Тя гласи така:

 

Липсват работници, въпреки че всички работни места са заети!

 

Приятен уикенд.

(снимката е от личният ми архив и е просто за онагледяване на поста)

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.