Buy the dip - 20-24.02.2023

Не се подвеждайте по заглавието, това е майтап. Купуването на дъно е сизифовски труд. Просто реших, че тъй като се случва втора поредна седмица да пускам акции под наблюдение, да вървят под някакъв общ знаменател. Така, започвам от актуалното състояние на двете компании от миналата седмица:

 

1. NU - за мен лично, отчета не е добър. Щеше ми се, ревенюто да е по-добро, но, какво искаме ние, а какво е пазара-това са различни неща. Като цяло, имам малка позиция там, която съм готов да я ликвидирам. След отчета, акцията скочи, но на следващият ден се върна в началната си позиция, но той целия пазар в петък бе надолу. Общо взето, нищо особено в NU - НУ, Погоди, както се казва:)

 

2. NRDS - тук нещата са супер. Отчета е добър, акцията скочи с около 40% за два дни, но в петък върна до ниво 17.32$- цена след затваряне на пазара. Като цяло, ако пазара се задържи в кондиция, очаквам акцията да достигне нива в диапазона 23-27$. 

 

Ще добавя няколко имена, които излязоха с добри отчети. Поставил съм ги за наблюдение, колкото да видя дали ще имат възход- PEGA, FRSH, MNDY, PYPL, TWLO, HUBS, NET, GFS и RPD.

Така тренирам. Колкото повече компании минат през ръцете ви, толкова повече ще учите.


Да преминем към текущия пазар и листа ми за следващата седмица:

 

Ще започна от това, че нещото което ми прави впечатлние е крипто пазара. Биткойн и компания бяха в корелация последната една година с текущия маркет. От миналата седмица насам, виждам как играта там  постепенно се отделя и става самостоятелна, което е добър индикатор. Добър, в смисъл че не трябва да са скачени съдове. Аз лично продължавам да не намирам еднозначен отговор за крайната цел и посока на този сегмент от пазара. Да напомня, че COIN имат предстоящ отчет, а ако търсите позиция в сектора през акции, тази компания е подходяща за наблюдение. Аз лично имам малка позиция там на огромна загуба, която мисля да осредня при възход. Осредняването е едно от много тъпите неща според мен, но това е друга тема.

 

Преди седмица излязох от две акции, които дълго(според моите възприятия за дълго) време държах. Но, пак влизат в листата ми за наблюдение, поради петъчното им представяне.

 

1.BHC - Една акция, която на 15.02. скочи с гап и за три дни направи +25%. Все още не е пробила ключово ниво, но на 23.02 предстои отчет, който от една страна ще я изкара от дъното, но от друга страна не е никак впечатляваш, ако съпоставяме предишния февруарски такъв. Все пак, очакванията са ми да се раздвижи при добри показатели. 

 

2.WGS - малка компания, която се подвизаваше под друго име, но с огромни покупки в последните седмици. Като цяло, този сектор е супер спекулативен, но аз лично разбрах за себе си, че уча най-добре, когато пробвам някакви неща. Естествено, ученето трябва да не носи болка, така че влизам в такива позиции с малки стойности, колкото да пробвам теорията си. В случая, пак влязох в петък, просто съм любопитен какво се крие зад тези покупки. Идеята ми тук не търси печалба в случая, а валидиране на предположения. Или, с други думи казано-Paper trading-а е едно от най-тъпите неща според мен. Ако сте начинаещ, не ви съветвам да го практикувате-Не само че няма да ви научи на нищо, но риска да възприемете грешни навици е огромен.

 

3. ABNB -  в деня на влюбените излезе техният прекрасен отчет. От 13ти до 15ти обема на търговия нарастна почти 5 пъти, а акцията скочи с гап от над 7%. В петък имаме низходящ бар, който затвори до нивата от скока, което не е нещо необичайно на фона на целия пазар. Аз лично съм голям фен на тази компания, изключителен бизнес, който смятам че го очаква добро бъдеще. 

 

4. JMIA -  това ми беше най-доходоносната компания за 2020-2021. Мисля ми донесе около 350% върху инвестицията в тях. Сегашният им отчет е леко трагичен, но продължават да стоят в листа ми за наблюдние. 

5. PCG - Влизам за трети път в тази позиция, за последните почти две години. Дълго и мъчително очакване за възход тук. Все пак, в момента акцията е в рейндж и е видно че се чака отчета за да поеме на север, или на юг. Като щъркелите са:)

 

6. VRT

7. SNOW

8. BMBL - миналата година избързах с влизане, после естествено излязох. Сега е пак в листа:)

9. MELI - на последно място тук, но изключително интересна компания. Очаквам с нетърпение да видя какво ще изкарат като отчет.

 

Сега, списъка е доста голям, но не оставяйте с впечатление, че ако се окажат добри карти, ще вляза навсякъде. Не че не се е случвало в ранния ми период да имам отворени 30-40 позиции, но тази игра е безмислена. Ако намерите печеливши позиции, измерете риска и влезте в една-две, не се разпилявайте. Ще имате по-добър поглед и концентрация върху сделките си. За финал, ще ви дам още няколко имена, които са извън интересите ми, но все пак са в полезрението ми за предстоящата седмица:

CVNA, TDOC, WBD, YEXT, MGNI, BAND, ELAN, CWAN, WIX, STNE, MASI и FOUR.

Колкото повече, толкова повече, Мечо Пух го е казал. Поне на мен, доста време ми костваше да се науча да  рисърчвам акции за влизане, та реших да споделя моите сега. Все пак, проверете си всяко име с вашите критерии.

 


Интерактив Брокерс все още е най-добрия брокер за търговия у нас, а и по света. Ако все още нямате регистрация там -  ЦЪК

 

Не забравяйте, че се за задава нова платформа за анализи и данни- Deepvue, която на първо четене е съчетание между TradingView и MarketSmith. Изглежда обещаващо, но на този етап са малцина ползващите я. Аз все още съм в листа на чакащи, ако решите да се запишете, ето ви линк - ЦЪК.


Нищо от гореспоменатото не е финансов съвет, то е плод само на моята фантазия за нещата от живота. Ако инвестирате, или просто спекулирате, не забравяйте какво е казал великия Джеси Ливърмор.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.