Пресмятане на данъци от търговия с акции

Тъй като гледам, доста хора имат проблем с пресмятането на дължимите данъци от търговия с акции. Сега ще си позволя да ви дам един изпитан метод, който позволява автоматично пресмятане. Лично аз го използвам за пръв път и съм доволен. Ако търгувате през Revolut, Degiro, eToro, XTB,Trading212, Interactive Brokers, то тогава можете да се възползвате от Тax-wizard.

Вадите си извелечения от брокера, прикачвате файловете и готово. Четете внимателно инструкциите, защото има разлики в изискуемите извлечения. Например, за Интерактив трябва да извадите файл само за данъчната година, а за Револют, за целият период в който сте търгували. Ако нещо не сработи, пишете на съпорта им, аз съм изненадан от бързината на реакцията им. Писах им, защото системата им отчиташе една акция само като продадена, без да е купена преди това. Оказа се, че заради един spin-off на компания, наистина излиза този проблем. Отговориха ми след минута, а след това цялата кореспонденция по казуса ми се разви изключително бързо, в рамките на часове. 

Поддържат голям брой валути, един вид държави. Проверете предварително дали сред тях е вашата.  България е, така че можете спокойно да се възползвате. 

 

(картинката не показва пълният списък)


Цената може би е различна за всяка държава, не съм питал. За мен бе 25 евро, тъй като съм данъчно лице в Германия. И, защото останах изключително доволен от тях, помолих съпорта им да ми предоставят линк за отсъпка, който може да използвате ако решите.  Подчертавам ДЕБЕЛО-не печеля нищо от това, нямам никакви договорки, просто споделям нещо което работи, защото смятам че трябва да си помагаме. 

Та, ако решите да се възползвате от 20 % отстъпка-ЦЪК

Тъй като в Клуба на инвеститора възникнаха някои въпроси, сега допълвам информацията която получих по тях от съпорта+мои допълнения:

1. Сайта използва обменните курсове на на Европейската централна банка. За България, НАП изискват да се ипозлзва обменния курс на БНБ. За лев-евро е ясно, че не би следвало да има разлика, защото курса е фиксиран, но за останалите валутни двойки не мога да кажа категорично. Ако решите да използвате този метод, проверете дали има разлика при вашите сделки. Направих си труда да проверя курса на щатски долар към български лев на произволна дата, защото предполагам че доста хора търгуваме на щатска борса. Та, на дата 2.2.2023 от сайта на ЕЦБ и БНБ има минимална разлика между курс щатски долар-български лев в пета цифра след десетичната запетая. При ЕЦБ е 1,77994, а при БНБ 1,77997. Проверих и на 1.2.2023-същата разлика от 3 единици в пета цифра след десетична запетая. Та, ако имате печалба от 1000 лева, разликата е 3 стотинки, а при 1 млн.- разлика от 30 лева. 

 

2. При изчисляването на дънъчната ставка се приспадат брокерските такси и комисионни свързани с всяка сделка. Не се приспадат брокерски такси, които са общи (като годишни или месечни такси, които не са свързани със споменатата транзакция).

3. Валентин Стойков имаше въпрос относно правилното превалутиране на сделките. Става дума за това, дали се превалутира покупна и продажна цена, или се взима разликата и се превалутира само продажната цена. Отговорът е- Съществуват и двата варианта. За България, доколкото разбирам от поста на Валенти, не е ясно описано кой метод да се приложи. Но за мен е логично да се превалутира покупна и продажна цена отделно. За държави като Португалия, трябва да използвате метода за разлика от покупка и продажба и след това превалутиране само продажна цена. Тези два варианта са налични в системата-виж картинката:


Ако сте от хората които имат въпроси относно регистрация в Интерактив Брокерс, или се чудите как да си прехвърлите акциите от Револют в тях - ползвайте тази информация

Успешни трейдове и си плащайте данъците.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.