Топ 3 на подкастиндустрията у нас

Наближава края на годината, време е за равносметка:) Шегувам се, времето е пари, времето е относително,...бе, време е да кажа нещо за подкастите които заемат изключително много от моето време. Обичам да слушам подкасти. След няколкогодишен извървян път тази индустрия най-накрая набра скорост у нас. Появиха се доста стойностни проекти. Това е хубавата новина. Лоша също има. Тя не е че има доста плява сред тях, а че сред топ проектите има доста неразбиращи какво правят водещи. Въобще няма да се впускам в тая тема, опитах няколко пъти на много тесен кръг да дам малко градивна критика, ма не се получава. Когато устата е отворена, а ушите запушени, няма как да се получи. Любими подкасти минаха директно в трета глуха, щото вече нямам време и нерви да слушам постоянно едни ѝ същи неща, камо ли "любимото" ми - Потвържедние с пример на казаното от госта. Вече стигнах до там, че в момента който водешият за сетен път почне да обяснява своите безкрайно повтаряни истории, като с това иска да потвърди колко госта му е на прав път, директно спирам епизода и го мятам в коша. Стига толкоз по тая тема, да минем директно към МОЯ топ 3 подкасти за слушане на български. 

 

1. Естествен Интелект - това не е просто подкаст, това е вашият личен психолог. Едно от нещата които цял живот учим е, кои сме ние, как да се разбираме с другите, с нас самите. Какво са нашите чувства и емоции, защо реагираме така, това правилно ли е... Ако човек не познава себе си, то той живее нечий друг живот. Последното изречение е просто моя опит да ви кажа-Колко велик е този Слави Стоев, и не само той естествено:) 

 

2. Бележка под линия -  ако не сте чели книги, не знам как съществувате.  Ако не сте се пренасяли в света на написното от автора, няма да разберете какво ви говоря. Подксаст в който водещият - Стефан Русинов кани преводачи да обсъждат литературни преводи. Уникално изживяване, което не замества четенето на книги. Четене, не слушане. Има книги които стават за слушане, но НИЩО не може да замести четенето им. Дълъг и безмислен спор може да водим, но преди да се впуснете в него, прочетете нещо за физиологията ни, за еволюционния процес и за нашите най-важни сетивни органи. Като минете стъпка едно, обадете се.  

 

3. 2&200 подкаст - Подкаст с гости, подкаст с теми от ежедневието ни, подкаст за всичко и всички. Изключителна хигиена по повод гостите. Не очаквайте да видите Копейкин там. Не защото водещите не биха могли да си поговорят с него, а защото не биха могли да му вземат думата и да чуят отговорите на въпросите си.  Не знам дали си давате сметка, колко трудно се прави подкаст от двама водещи. Тези младежи са мега приятно за мен изживяване. Допълват се, понякога са доброто и лошо ченге, Но няма нищо нагалсено. Това не се учи, това се може. 

 

4. Знам че казах 3, но държа да спомена ѝ Говори Интернет с техния последен сезон, в който на преден план са темите, а не историите на гостите. Темите са мега, а гостите които "изкопават" са направо топ. Евала пичове. Аз лично вече слушам само частта с гостите, останалото за мен не представлява интерес.

 

Сега, длъжен съм да дам малко обяснение за принципа по който съм се водил в тази моя класация. На първо място, не претендирам че съм слушал всички възможни подкасти на български, но със сигурност на повечето от тях съм чул поне един-два епизода. Тазгодишната класация е плод на дългогодишно слушане, не е съставена от човек, който вчера е чул за съществуването на този жанр. Личните ми предпочитания са немалка част, но държа да подчертая, че съм се опитал да бъда максимално обективен, все едно са ме поканили да бъда жури на подобен тип изява. Най-важният аспект е, цялостно представяне. Има много подкасти, който блесват с един епизод,  останалото е една плява. Всички подкасти тук поддържат качество във всеки един от епизодите си. Те са като албум на Цепелин. Няма слаба песен. Винаги има гост и тема по която не си падам и не съм съгласен, но това не променя нищо. Това е даже плюс. Та, това е. За финал ви подканвам да изслушате този мега-топ-ултра епизод на ЕИ:

 

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.