Разочарованието е плод на погрешни очаквания

Разочарованието е чувство, което съпътства целият ни живот. То е плод на изграждане на очаквания. Не бихме могли да си поставяме цели, без никакви очаквания. Колкото по-зряла оценка имаме за света, толкова по-реалистични би следвало да бъдат очакванията ни. Оттам, толкова по-малко бихме изпитвали разочарование, защото ще сме вкарали в уражнението "всички" възможни сценарии за развитие на дадена ситуация.Не е случайно че всички е в кавички, защото както казваше Дюи от сериала „Малкълм“ – „ Не очаквам нищо и пак съм разочарован“...

В света на инвестициите, много хора се разочароват, защото имат  очаквания, които следват само кривата на забогатяване и печалба. Всъщност, няма добър инвеститор, спекулант, трейдър, който да влиза в позиция, без да е калкулирал точно обратната страна на развитие-Загубата. Едно от най-важните неща в инвестирането е, да мислите какво бихте загубили, ако нещата не се развият според очкаванията ви. Този наин на мислене ще доведе до по-смислени решния, неимпулсивни покупки и продажби. Това е началото на риск-мениджмънта. Погрешна е представата за инвестиране без загуби. Те са част от играта. А, играта ще е успешна за вас, ако се научите да калкулирате загубите си, и да излизате рано от тях. Всички успешни инвеститори имат загуби. Разликата между тях и останалите не е в липсата на такива, а в очкването им, и в предварително изготвен план за излизане при такива обрати. При суинг-трейдинга, едни от най-успешните трейдъри имат максимум 30% успешни сделки. Останалите 70% са завършили със загуба за тях. Но, когато загубите са ограничени до много малък процент от портфолито, малкия брой печеливши позиции ви позволяват да увеличите портфолито си. Просто математика. 

След този дълъг преамбюл, ви давам един прекрасен епизод по темата, който разглежда стоицизма в инвестирането. Приятно гледане, макар слушане с разбиране да е нещото на което да наблегнете повече в случая:


За финал, препоръчвам на всеки решил да се занимава с финанси-ето тази книга.

Тя разглежда историята на лихвите, които са в основата на всичко в икономиката.


Интерактив Брокерс все още е най-добрия брокер за търговия у нас, а и по света. Ако все още нямате регистрация там -  ЦЪК


Нищо от гореспоменатото не е финансов съвет, то е плод само на моята фантазия за нещата от живота. Ако инвестирате, или просто спекулирате, не забравяйте какво е казал великия Джеси Ливърмор.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.