1 май, ден на труда, ден на ФЕД

Днешният епизод на размисли и страсти е във формата на комикс. Приятно забавление.


Когато преди месец писах този пост, в който мнението ми бе че идва корекция на пазара започваща от Биткойн, не мислих че толкова ще се забави. Очаквах да се случи по-бързо. Другото което очаквах е, да не съм прав.

Много време ми трябваше да стигна до едно от златните за мен праивла в спекулирането на пазара-това да поставяш под съмнение всяко свое виждане. Това, да държиш в главата си две противоположни мнения едновременно. Това, да мислиш първо за последствията от действие, в което не си прав. Естествено, не е като да не съм чел всички тези неща, но разбирането за тях идва със загубата в истински трейдове, не в симулацията на такива.


Е, случи се така, че в момента Биткойн тръгна надолу. Но, за да не си помислите че съм на 20, дошъл да ви натирам егото си крещейки: "Видяхте ли уе", сакам да ви кажа няколко други неща.

Да започнем от любимата ми фраза на Джейсън Шапиро: "Искаш да си прав, или да печелиш пари? Вземи страна в този спор."

Да, щото много хора са прави в някакви прогнози, но губят пари. Та, вие от кои сте? От страната на хората които искат да сте прави, да изтъкнете егото? 

Не ми отговаряйте, това е риторичен въпрос. Аз съм надраснал тази фаза. Тя идва с годините и опита.

В тази връзка, Джейсън отскоро пуска всекидневни видеа за пазара. Горещо препоръчвам. Аз не търгувам с неговия стил и методи, нито съм винаги съгласен с вижданията му, но няма нищо по-ценно от това да попивате инфо от доказал се трейдър, който ви поднася безплатно мнението си, което на всичко отгоре противоречи на вашите мисли:)


Като продължение на темата, ето една компания за копаене на биткойни, която бе начело в моите наблюдения в последните 2-3 месеца. Ако напаснете графиката ѝ с тази на Биткойн, ще откриете принципа на скачените съдове. И, ако Биткойн е актив, който никой няма идея как да оцени, то такива компании са актив, които ако решите да оценявате по фундамент, ще се видите в чудо. Защото, данните няма да ви свършат никаква  работа. Цената  на биткойн и на подобни компании се движи според свои си правила:) Въпросът е, че човек може спокойно да се възползва от пазара на акции в компании от сектора, вместо сложното ве още търгуване на истинско крипто през Бинанс и подобни брокери. Аз лично не съм търгувал тази конкетна компания, но я следя много отблизо. Търгувах основно TeraWulf, тикър WULF, която е процентно по-малко волатилна, с по-малък имапкт и сила. 


Друг сектор който наблюдавам изкъсо е транспортния. В частност, тук ви представям компанията  с тикър ZIM, която се пробвам вече три пъти да влизам неуспешно (лилавите балончета в картинката). Като цяло, смятам че този сектор е доста важен в момента, защото той говори много ясно за състоянието на икономиката. Ако превоза на стоки дава индикации за слабост, изводите можете да си ги направите сами. Нещо много важно в случая което трябва да отбележим е, че шипинга с контейнери отново поскъпна, не заради голямата търговия, а заради набезите на пиратите в района  на Аденския залив. 


Среброто е другото което е в моят лист на наблюдение. То, както всичко останало в момента се представя зле. Шапиро, който споменах по-горе е твърдо мечи настроен към него, докато аз все още държа една позиция в тикър EXK. До края на седмицата ще реша какво да предприема с нея, защото очаквам раздвижване след днешното решение за лихвите от ФЕД.


Китай е от няколко седмици на дъното и заформя обръщане, но там положението е като гадаене на боб. Колко пръдлив ще бъде, никой не знае:)

 

(Моля, не се тригървайте от това че ползвам YINN за да следя движението на китайския пазар)


За финал, десерта днес ще ни бъде поднесен от ФЕД.   Сега, да не се лъжем, то първото, аперитива, основното, безалкохолните, покривката, масата и ресторанта с персонала са от тях, но да не забравяме че днес е важен ден менюто. Аз лично продължавам да не очаквам промяна тук. Както казах още миналата година, мисля че ФЕД няма да предприеме никакви резки движения, особено в сваляне на лихвите преди да са минали щатските избори. Също така, очаквам раздвижване на пазара след днешното решение. Най-вероятно за мен, те няма да пипнат лихвите, но пазара ще тръгне още да коригира. Утре или в петък, очаквам някои от секторите да тръгнат обратно. Дали ще стане така, и кои ще са те, хвърляйте боба. С това, искам да кажа просто да сте внимателни в решенията си тези дни. Винаги е добре да изчакате потвърждение на пазара. Успех на всички.


За финал, знаете че аз съм един изключително върл противник на пейпър трейдинга. Писал съм защо и как той не само не ви учи на нищо, но даже вреди на вашите бъдещи творчески планове. Трейдингвю имат състезание в програмата си за пейпъртрейдинг с немълък награден фонд, което не е повод да "изневеря" на убеждението си. Така, две неща - нищо не получвам в замяна на този пост, никой не ме е молил да го пускам. Можете да се запишете тук и да спечелите куп пари от тази игра, които после да вложите в учене и истинска търговия на акции.

За финал, препоръчвам на всеки решил да се занимава с финанси-ето тази книга.

Тя разглежда историята на лихвите, които са в основата на всичко в икономиката.


Интерактив Брокерс все още е най-добрия брокер за търговия у нас, а и по света. Ако все още нямате регистрация там -  ЦЪК


Нищо от гореспоменатото не е финансов съвет, то е плод само на моята фантазия за нещата от живота. Ако инвестирате, или просто спекулирате, не забравяйте какво е казал великия Джеси Ливърмор.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.