Дон Кихот от Оруел

Много хора днес изпитват съмнение в това, кой режим на държавно управлние е достоен за живот, чертаейки черни краски за бъдещето. Тъй като идеологическия спор е труден, особено когато опонента не познава исторята, никога не е стъпвал в съответните държави, не познава техните законови, правни, морални ако щете рамки, ще си позволя да напиша това:

-Предствете си, че след 10 години идва време, в което САЩ са спечелили всички фронтове, господар са на целия свят, реално светът е вече САЩ, долара е единна валута на Земята, светът се управлява според техния начин на политика. На всеки 4 години се избира президент, има технологии, университети навсякъде, всички карат Тесла или нещо новоизлязло, Мъск не е покорил Марс, защото вече живее на Луната и целта му е да създаде принтирани планети, дупликат на Земята. Въобще, можете да разгърнете въображението си, защото всеки има шанс да се издигне с ум, интелект. Така, както Стив Джобс напрмер. Или така, както Доналд Трмп, който обаче, въпреки че стигна до Белия дом, престъпи закона и бе осъден. Един вид-справедливос на всяко ниво, няма мой-няма твой.

Вариант две. Русия е този хегемон. Путин е доживотен президент на Земята, докато не почине, след него идва следващият агент от КГБ на власт, който все тая как се казва. Всички живеем според начина по който живеят сега в Русия. Няма свобода на словото, а си казал нещо против Путин, досвидания. Иновациите стигат до нови дръжки за стария модел Лада, в най-добрия случай, до организирането на концерт на Кобзон на площадката Байконур, която е буренясала. Колкото си по-умен, толкова по-зле за теб, интелектуалния труд е заврян някъде в Сибир, а рублата е  вързана към нивото на Аралско море, ако ме разбрате. 

Вариант три-Китай. Можете спокойно да си представите живот според техните правила. Навсякъде сте под наблюдение. Иновации, само одобрени от партията. Искате свобода на словото-думата  “свобода” вече не съществува в езика, изтрита е. Фейсбук, Гугъл, Биткойн, забравете. Вие сте собственост на държавата, каквото ви поднесе като право, това ще ползвате, това ще мислите, това ще ядете. 

Та, въпросът е-къде искате да живеете, да творите, да мислите, да пътувате? Кой от тези варианти предполага свобода на предизвикатлство откъм ум и интелект, който да изобретява нови неща и светът да върви напред. Кой свят от тези ще ви приляга да мислите свободно за нещата, да бъдете. Просто затворете очи, дайте си няколко минути и се опитайте да си се представите във всеки един от тях…

Снимката е моя, с моят крак, на едно знаково място, което да напомня за случилото се преди нас, защото Няма бъдеще без минало...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Посвещавам тези писници на Сноудън. Неговата история след време ще е в учебнциците по всичкология на ChatGPT.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.