Buy the dip

Заглавието е подвеждащо. Не съм го сложил за да привличам посетители, а за да ви кажа нещо важно според мен. Ще започна от това, че не съм финасов съветник, а разказвач на финансови притчи и приказки. Ако смятате че ще получите съвет за инвестиция, ще ви разочаровам, никога не съм давал такива, и даже ѝ някога да си помисля че съм готов за това, пак няма да го направя. Пускам този пост, защото в последните дни ми се случи пак да изпадам в спорове в разни финансови канали, които дават стойност на българския потребител, но избягват да обяснят на клетия зрител, че информацията която дават е плод на дългогодишен труд и учене. В повечето случаи, влизате някъде, някой ви говори колко е яка акция А, щото фундамента ѝ бил добър, справедливата цена била над текущата, и видиш ли-веднъж се живеело и трябвало да бъдем смели. И, не че съм много голям специалист, ама имам много силно изразено чувство за справеливост, та се опитах да обясня накратко на няколко такива, че е добре да се слагат дисклеймъри за начинаещите инвеститори-да знаят че инвестирането не е тото, и се иска разбиране на материята. Достатъчно е да влезете веднъж на ден в групата на Револют във фейса, и да ви стане ясно какво е нивото. Та, аре малко по-сериозно драги ми ютубъри. Разбирам желанието ви да побутнете канала си, да полъскате егото, ама мислете за клетия потребител, който си няма идея що е то пут и кол опция, долар кост аверидж и сие. Щото за едни пет лайка, няма да забогатеете, но риска някой да си загуби парите е голям. Та, след този клет преамбюл, да ви покажа нагледно колко крехки са нещата, и колко бързо може да се обърка нещо. Въпреки че е ясно каква падаща звезда е борсата от няколко месеца, аз не спирам да търгувам. 

Та, извадил съм една small cap акция с тикър AVO, в която бях влязъл. Идеята ми беше, да изчакам задаващия се отчет, който вещаеше по-добри приходи, и след него да увелича позицията си. По стечение на обстоятелствата, а не защото съм баба Ванга и кристалното кълбо ми прошепна нещо, закрих позицията си с малка загуба, дни преди отчета. Просто бях решил да хвърля усиля другаде. И, хоп, излиза клетия отчет:

Е, видно е, че нещата могат много бързо да загрубеят. Както можете да видите от графиката, още на следващият ден акцията отваря с гап надолу от над 15%. И, ако сте се набълбукали с голяма част от портфолиото си вътре в тия, чертаейки светло бъдеще за вас, жената, децата, кучето..., сори.

Та, приказките обикновено завършват с "три дни яли, пили и се веселили", но борсовите приказки от този вид завършват с "три дни/седмици/месеца/години нито яли, нито пили, нито се веселили". Та, мислете, учете, и не приемайте всичко в интеренет с отворена уста. Ако искате да търгувате успешно, учете, четете, търгувайте разумно. Не мислете колко ще спечелите като купувате една акция, мислете колко може да загубите. И, не збравяйте за правилата на чичо:

-„Правило номер едно: никога не губете пари. Правило номер две: никога не забравяйте правило номер едно“.

Всяка прилика с истински ютубъри е реална, на припозналите се, честито.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.