Операция Одеса

Това е от ония невероятни истории, които започват "простичко", и колкото повече се развиват, толкова повече различни варианти за грандиозен финал имат. Така започна и моето откритие на тази история. Тубата знае за мен че съм любител на видеа за музика и ремонт на къщи. В тази връзка, сред предложенията им попада едно интервю на Vanilla Ice. Аз не съм любител на рапа, но знаех за него че се занимава с имоти, пък и е добре човек да занимава ума си с различни неща, та реших да изгледам този един час. Уникални истории има този човек. Една от тях е за това, как стига до момента за закупуването на правата върху "Under Pressure" на Queen. Друга история е за мафията и неговото запознанство с Пабло Ескобар. Ако ви е станало интересно, може да изгледате интервюто, защото аз минавам на главната тема.

 

А, главната тема идва със споменаването на "операция Одеса" и един документален филм. Филма не го открих в Нетфликс, явно е наличен само за региона отвъд голямата локва. Но, в тубата го има, като са заглушени само частите с авторска музика, което не пречи на цялостното качество. Та, става дума не за онази "операция Одеса" от втората световна война, чиято цел е била да помогне на обявените за военни престъпници офицери и функционери на Райха да напуснат тайно Европа за да избегнат правосъдието. Става дума за това, как падането на съветския режим позволява на мафията в латинска Америка да договори закупуването на подводница от СССР, с която да пренася наркотици към САЩ. В историята има и българска следа. Някой си Gregory "Grisha" Roizes, член на мафията, който бяга от праводъсъдието в САЩ, бива заловен незнайно как от българските служби, и тикнат в наш затвор. Амариканците го изнасят, но във филма повече не се казва, а чичо Гугъл не можа да ми каже нищо за тази история. Както ѝ да е. Филмът звучи като фантастика, но няма да ви разказвам повече. Просто ме накара да се замисля, колко близо сме били до нещо, което е могло да ескалира доста зле. А, по-лошото е, че България в онези години беше на същото положение след разпада на соц. блока, и въобще не е ясно какво се е забъркало тук. Ясно е само едно-че още носим последствията от онзи режим, и ни управлява същата милиционерска клоака. Но, да не се отплесвам. За да гледате филма-ЦЪК, щото тубата е рестриктнала да го ембедвам. Приятно гледане.

Write a comment

Comments: 0

Ventsislav Stanchev Atelier


Photographer, Director, Creative Director of Advertising Atelier. I like to run, to do things such as lamps and traveling with my family. And remember : The only Love you can find on the tops of mountains is the Love you bring up there.